Kotlety z pasternaku i szpinaku


Ach ten pasternak! Wzdycham do niego nieustannie tej jesieni! I nadziwić się nie mogę dlaczego tak trudno go u nas dostać. Pasternak jest wysokoskrobiowym warzywem, który kiedyś pełnił dzisiejszą rolę ziemniaków. Dokładnie tak jak z ziemniaków można wyczarować z niego przeróżne kluski, kopytka itd. Jest też świetnym sklejaczem kotletów, co właśnie ostatnio przetestowałam. Jednak w przeciwieństwie do ziemniaków, nie należy do warzyw psiankowatych i tym samym prozapalnych. Jest dobry dla naszych jelit i na zdrowie wyszłoby nam częstsze spożywanie pasternaku aniżeli ziemniaków. Jeśli tylko uda Wam się go gdzieś dostać nie wahajcie się nad zakupem!Możecie z niego wyczarować na przykład kotlety ze szpinakiem, które są prawdziwą petardą! Mięciutkie, o delikatnie orientalnym smaku za sprawą curry i kuminu. Po prostu pycha!

kotlety-wegańskie-z-pasternaku-pora-i-szpinaku-burgery

Składniki na około 11 sztuk:

3 duże korzenie pasternaku

1 por (biała część)

2 garście szpinaku (około 150 g)

2 ząbki czosnku

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki curry

duża szczypta mielonej kozieradki

mąka do panierowania (użyłam gryczanej)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pasternak obieramy i gotujemy na parze lub w wodzie. Por drobno siekamy i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy por zmięknie, dodajemy do niego szpinak (jeśli liście są duże możemy je posiekać) i smażymy jeszcze chwilę aż „straci objętość”.Ugotowany pasternak rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego podsmażony por ze szpinakiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na złoto.


 


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *