Ciasteczka dyniowe


Ostatnio ciągle mam ochotę piec ciasta, najlepiej bardzo słodkie i pachnące goździkami lub cynamonem. To już na pewno jesień! Oczami wyobraźni już widzę te dodatkowe kilogramy w biodrach. No, ale do następnego sezonu plażowego daleko ;). Póki co mam dla Was ciacha, które nikogo nie utuczą. Pełne białka, bez cukru i oczywiście wegańskie. Mięciutkie, aromatyczne i pyszne. Wspaniale pasują do kubka gorącej herbaty lub czekolady.

ciasteczka-z-mąki-z-ciecierzycy-i-kokosowej-wegańskie-dyniowe

Składniki:

100 g mąki z ciecierzycy

100 g mąki kokosowej

1 szklanka pure z dyni hokkaido

2 łyżki karobu

1/3 łyżeczki sody

4 łyżki erytrolu

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1 szklanka wody

2 łyżki wody z kiszonych ogórków lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy, a następnie formujemy dłonią kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy jeszcze docisnąć widelcem. Pieczemy 3o minut.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *