Ziołowe kluski z pasternaku


Pasternak to takie niepozorne, rzadko już spotykane warzywo czasami mylone z pietruszką. Kiedyś na polskich stołach był on powszechny i zastępował ziemniaki. Ja uwielbiam go pod każdą postacią. A ziołowe kluski z pasternaku są po prostu obłędne. Jako dodatek wystarczy oliwa utarta z odrobiną soli i ząbkiem czosnku, kilka listków świeżych ziół. Palce lizać!

kluski-dla-alergika-wegańskie-z-pasternaku

Składniki na 4 porcje:

ok. 500 g ugotowanego pasternaku (u mnie 3 bardzo duże sztuki)

mąka ziemniaczana

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka listków świeżej szałwii

sól

Do podania:
olwia, czosnek, świeże zioła

Przygotowanie:

Ugotowany i przestudzony pasternak ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Uklepujemy, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy, a miejsce po niej wypełniamy mąką ziemniaczaną. Zioła drobno siekamy. Masę solimy, dodajemy zioła, zagniatamy i formujemy kluseczki. Ja lubię małe kuleczki, ale można oczywiście zrobić tradycyjne śląskie z  dziurką. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy chwilę od momentu wypłynięcia. Podajemy z oliwa utartą z czosnkiem, solą, pieprzem, świeżymi ziołami i gotowanymi warzywami.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *