Pasternak to takie niepozorne, rzadko już spotykane warzywo czasami mylone z pietruszką. Kiedyś na polskich stołach był on powszechny i zastępował ziemniaki. Ja uwielbiam go pod każdą postacią. A ziołowe kluski z pasternaku są po prostu obłędne. Jako dodatek wystarczy oliwa utarta z odrobiną soli i ząbkiem czosnku, kilka listków świeżych ziół. Palce lizać!
Składniki na 4 porcje:
ok. 500 g ugotowanego pasternaku (u mnie 3 bardzo duże sztuki)
mąka ziemniaczana
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka listków świeżej szałwii
sól
Do podania:
olwia, czosnek, świeże zioła
Przygotowanie:
Ugotowany i przestudzony pasternak ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Uklepujemy, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy, a miejsce po niej wypełniamy mąką ziemniaczaną. Zioła drobno siekamy. Masę solimy, dodajemy zioła, zagniatamy i formujemy kluseczki. Ja lubię małe kuleczki, ale można oczywiście zrobić tradycyjne śląskie z dziurką. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy chwilę od momentu wypłynięcia. Podajemy z oliwa utartą z czosnkiem, solą, pieprzem, świeżymi ziołami i gotowanymi warzywami.