Roladki z cukinii z pietruszką i rozmarynem


Roladki z cukinii to ostatnio jeden z moich ulubionych sposobów na to warzywo. Przygotowuję je nie tylko jako przekąskę. Na obiad serwuję je z kaszą z warzywami i sosem, na śniadanie natomiast z lekką sałatką. Są delikatne, świeże i aromatyczne!

wegańskie-roladki-z-cukinii

Składniki na około 11-12 sztuk:

4 pietruszki

kawałek pora (około 10 cm- biała część)

1/3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego

szczypta mielonej kozieradki

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

2 łyżki mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie)

1 chuda cukinia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pietruszki obieramy i gotujemy na parze lub w wodzie. Por kroimy drobno i podsmażamy na maśle/oleju. Ugotowane pietruszki rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy podsmażonego pora, orzechy, posiekany drobno świeży rozmaryn lub utłuczony w moździerzu suszony i doprawiamy. Cukinię obieramy za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw. Plastry cukinii wrzucamy do gorącej wody i chwilę gotujemy aż zmiękną. Na podgotowane plastry cukinii nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Lekkie kotleciki cukiniowo-marchewkowe

Lekkie kotleciki cukiniowo-marchewkowe

Uwielbiam kotlety warzywne. Lubię je mieć w swojej lodówce, wystarczy trochę świeżej sałaty i warzyw i mamy pyszny obiad. Czasem też kładę takiego kotlecika na kromkę chleba i zjadam z ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Warunkiem jednak jest to, by były one lekkie czyli […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *