Kasza jaglana zapiekana z papryką i fasolką szparagową


Uwielbiam kaszę jaglaną za jej delikatny smak, a jej połączenie ze smażonymi czy duszonymi warzywami to już w ogóle petarda!To też jedno z niewielu dań, które moja córka potrafi zjeść w tak dużej ilości. Dzisiaj postanowiłam jednak zrobić inaczej niż zwykle i po prostu kaszę upiekłam zamiast gotować. Dzięki temu wchłonęła ona cały aromat warzyw i przypraw i smakowała naprawdę obłędnie! A ponieważ z naszej diety póki co muszą zniknąć pomidory użyłam papryki . Tak przygotowaną kaszę obowiązkowo podaję jeszcze ze świeżymi, kiszonymi lub ugotowanymi na parze warzywami.

kasza-jaglana-zapiekana-z-papryką-i-fasolką-szparagową

Składniki na 3 porcje:

2 duże czerwone papryki

1 duży por (tylko biała część)

1 niepełna szklanka suchej kaszy jaglanej

3 szklanki wody

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

1 ząbek czosnku

2 garście zielonej fasolki szparagowej

kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

olej kokosowy rafinowany do smażenia/masło klarowane

pieprz

sól

Przygotowanie:

Paprykę i por kroimy na dosyć duże kawałki. Do żaroodpornego garnka wrzucamy olej, warzywa i przyprawy. (Jeśli nie posiadasz takiego garnka użyj patelni, a potem przełożysz danie do naczynia do zapiekania.) Chwilę smażymy, a następnie dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Z garnka wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy i wszystko blendujemy, ale niezbyt mocno. Kawałki warzyw powinny być widoczne. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z porem i papryką, całość zalewamy wodą i chwilę gotujemy pod przykryciem aż fasolka lekko zmięknie. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie na sicie, a następnie dodajemy ją do warzyw, dokładnie mieszamy, przykrywamy i zapiekamy w 200 stopniach około 25 minut.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *