Jaglane podpłomyki z porem i papryką


Ach jak długo mnie tu nie było. Trochę odpoczywałam, trochę się gościłam, a ostatnie dni to ciągłe zaprawianie słoików. Przeciery, keczupy, powidła i konfitury brzoskwiniowe. Chętnie bym sobie odpuściła na kilka dni, ale mam wrażenie, że nie zdążę narobić zapasu na całą zimę. Chcę zrobić jeszcze kilka słoików sosu paprykowego i pomidorowo-paprykowego. Tego nigdy dość.

Wekowanie zajmuje sporo czasu, dlatego mam dla Was przepis na szybką i bardzo smaczną przekąskę, a mianowicie podpłomyki z nutą Prowansji. Najpyszniejsze są takie prosto z patelni. Do tego wystarczy ugotować warzywa na parze lub zrobić sałatkę i mamy pyszne śniadanie bądź kolację.

jaglane-podpłomyki-z-papryką-i-cebulą

Składniki na około 6 sztuk:

1/2 czerwonej papryki

mały kawałek pora ok. 3 cm

1 mała cebulka

1 łyżeczka wiórków z suszonych pomidorów (opcjonalnie)

olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane do smażenia

pieprz

sól

1 kubek 300 ml mąki jaglanej lub pół na pół z gryczaną

2 kopiaste łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej

szczypta sody

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

woda

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni, gdy lekko zmięknie dodajemy posiekaną szalotkę i por. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż warzywa będą miękkie. Do miski wsypujemy mąkę, sodę i skrobię, dodajemy podsmażone warzywa i pomału dolewamy wodę. Tyle by uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta jak np. drożdżowe. Gotowe ciasto rozsmarowujemy na delikatnie natłuszczonej bądź suchej patelni i smażymy z dwóch stron. Najlepiej smakują na ciepło.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *