Sałatki ze świeżych warzyw to mój niezawodny sposób na upały. Robi się je szybko, są pyszne i kolorowe. Poprawiają nastrój, dodają ciału lekkości i porządnie odżywiają organizm. Ta sałatka ma w sobie mnóstwo smaków lata. Po pierwsze fasolka szparagowa- jem ją prawie codziennie i nadal nie mam dość. Po drugie brokuły- po prostu kocham! Świeże zioła- rarytas tej pory roku. No i pomidory, których chyba zachwalać nie trzeba. Do tego garść białka czyli nasion konopi, pyszny dressing czosnkowy i mamy doskonałe danie na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki na 2 spore porcje:
1/2 brokuła
250 g fasolki szparagowej (u mnie mamucia)
garść ziaren konopi
1-2 pomidory
świeże zioła: szałwia, bazylia, tymianek, lubczyk, oregano lub inne ulubione
Dressing:
1 ząbek czosnku
4 łyżki niefiltrowanej tłoczonej na zimno oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na małe różyczki i zalewamy wrzątkiem. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pomidora kroimy na ćwiartki. Czosnek wraz z solą ucieramy w moździerzu powoli dodając oliwę, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Warzywa wrzucamy do miski lub układamy na talerzu, dodajemy konopie i świeże zioła-całe listki lub posiekane i zalewamy dressingiem.