Wegańskie placki z dyni z miętą i grejpfrutem


Ten rok jest niesamowity. Letnie temperatury pojawiły się w kwietniu, a sezon dyniowy rozpoczął się w lipcu! Dzięki temu można odkrywać nowe połączenia smakowe i zamiast jesiennych, rozgrzewających dań z dynią przygotować pyszne placki z orzeźwiającą miętą i grejpfrutem. Jakie to pyszne! Koniecznie spróbujcie!

wegańskie-bezglutenowe-placki-z-dyni

Składniki:

1/4 upieczonej dyni hokkaido

ok. 1 szklanki wody

ok. 3/4 szklanki mąki gryczanej

cynamon

Do podania:

świeża mięta

grejpfrut

opcjonalnie jakiś słodki syrop, melasa lub miód

Przygotowanie:

Upieczoną dynię obieramy ze skóry i blendujemy wraz z wodą na gładką masę, dodajemy mąkę i cynamon. Powinno powstać bardzo gęste ciasto. Placki smażyłam na suchej, żeliwnej patelni. Do tego przepisu niezbędna jest właśnie dynia hokkaido, gdyż po upieczeniu jest ona bardzo zbita i sucha, nie można zastąpić jej inną odmianą. Placki podajemy z plastrami świeżego grejpfruta, listkami świeżej mięty i opcjonalnie melasą lub słodkim syropem/miodem.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *