Wszyscy wokół narzekają na upały, a ja się cieszę, że w końcu mamy prawdziwe, słoneczne lato. Czasem, gdy odpalam w kuchni piekarnik to brakuje mi tchu, ale wtedy czuję, że żyję 🙂 Na upalne dni idealnym pożywieniem dla nas jest wszystko co surowe, bo to nas wychładza. Dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisem na szybką zupę z zielonych, zupełnie surowych warzyw. Wrzucacie wszystko do blendera , doprawiacie i gotowe. Lekko, świeżo i bardzo odżywczo.
Składniki na 4 porcje:
4 ogórki gruntowe
1 kalarepa
2 różyczki brokuła
1/2 małej zielonej papryki
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
pieprz
sól
około 500 ml wody
Do podania:
suszone pomidory wraz z zalewą lub dobra oliwa z oliwek, pestki dyni, orzechy, świeże zioła, pieczywo lub kasza
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego wrzucamy pokrojone w grube plastry ogórki (miałam eko, więc nie obierałam, odcięłam jedynie końcówki), brokuła, czosnek , pokrojoną na kawałki kalarepę, liście bazylii i ok. 300 ml wody. Wszystko blendujemy na gładko i dolewamy wodę do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z prażonymi pestkami dyni, orzechami, suszonymi pomidorami wraz z zalewą i świeżymi ziołami. Serwujemy schłodzoną.