Ostatnimi czasy chleb piekę raz na dwa tygodnie. Nie jemy go zbyt dużo, ale obie z Dalią kochamy dzień pieczenia chleba i świeżutkie, jeszcze ciepłe kromki. Moja córka nadal najbardziej lubi suchy chleb, ja natomiast kocham kanapki z górą warzyw. Warzywna pasta, plaster pomidora i ogórka i góra szczypiorku, koperku, natki pietruszki lub wszystko na raz. Młode warzywa smażą się bardzo szybko, dlatego takie warzywne pasty można przygotować w kilkanaście minut, a są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka- tak ja ta pasta z marchewki i papryki.
Składniki:
4 marchewki
1 mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
olej kokosowy rafinowany/masło klarowane do smażenia
pieprz
sól
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy marchew, paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i kurkumę. Smażymy aż warzywa się zarumienią, a czosnek będzie pięknie pachnieć. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i dusimy, aż wszystko zmięknie. Miękkie warzywa blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.