Wytrawne placuszki amarantusowe z czarnuszką


Prosiliście mnie o przepis na placuszki, które pokazałam Wam w jednym z plażowych lunchboxów, więc oto on. Doskonalę się cały czas jeśli chodzi o kuchnię wegańską, szukam, wymyślam i próbuję, próbuję, próbuję by urozmaicić dietę mojej córce. Te placuszki robiłam kilka razy, są bardzo smaczne (oczywiście mają charakterystyczny smak amarantusa) i można łatwo przemycić w nich gotowane warzywa. Mąka z amarantusa jest mocno klejąca, dlatego placuszki powinny być cienkie inaczej skleją Wam się zęby podczas jedzenia 🙂 Smacznego!

wegańskie-wytrawne-placki-bezglutenowe-z-amarantusa-z-czarnuszką

Składniki na około 13 sztuk małych placuszków:

1 szklanka mąki z amarantusa

1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki

2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej

1 szklanka wody

opcjonalnie:

sól, drobno posiekane gotowane warzywa, zioła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i smażymy cienkie placuszki na rozgrzanej patelni. Ja używam patelni żeliwnej i smażyłam je bez tłuszczu. Smakują wybornie w towarzystwie pasty z awokado czy innych past warzywnych lub z domowym pesto z zielska.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *