Ogórki faszerowane orzechami


My już po wakacjach. Strasznie stęskniłam się za piekarnikiem, dlatego chyba dzisiaj ukręcę jakieś ciacho. A dla Was mam obiecywany przepis na ogórki, na które właśnie mamy sezon. Faszerowane orzechami i świeżymi ziołami. Pyszna, lekka i zdrowa przekąska.

ogórki-faszerowane-orzechami

Składniki:

2 małe ogórki gruntowe

garść orzechów włoskich

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych

2 listki mięty

1/2 ząbka czosnku

kilka listków świeżego tymianku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano zlewamy wodę i blendujemy orzechy na pastę. (Jest to dosyć mała ilość, więc może być trudno je zmielić. Ja zmieliłam je w młynku.) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę i listki tymianku. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Każdy kawałek wydrążamy łyżeczką , mniej więcej do połowy wysokości każdego kawałka ogórka. Do środka wkładamy po odrobinie pasty i serwujemy.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *