Tapenada z zielonych oliwek i skórek bobu


Nigdy nie wyrzucałam skórek z bobu, zawsze zjadałam go w całości. Teraz jednak ze względu na córkę coraz częściej go obieram i zostają mi skórki. Postanowiłam zrobić z nich pastę do chleba z zielonymi oliwkami czyli tapenadę. Prosto, szybko i naprawdę pysznie. Możecie także rozrzedzić pastę oliwą i zrobić z niej sos do makaronu.

tapenada-z-zielonych-oliwek-i-skórek-bobu-wegańska-pasta-do-chleba

Składniki:

skórki z 0,5 kg ugotowanego bobu

15 zielonych oliwek

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

oliwa (opcjonalnie)

pieprz

sól

opcjonalnie ulubione zioła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.



Related Posts

Makaron z cukinii z czosnkiem i bobem

Makaron z cukinii z czosnkiem i bobem

Warzywny makaron to mój niezawodny sposób na szybki i lekki obiad. Zazwyczaj przygotowuję go z buraka, marchewki lub właśnie z cukinii. Kilka lat temu mąż sprezentował mi maszynkę do robienia warzywnego makaronu i to naprawdę świetna rzecz. Makaron zawsze przygotowuję z moją córką, bo dla […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *