Placki z batatów


Jak się człowiek czegoś bardzo boi i mówi sobie tylko nie to, to na pewno to przyciągnie. I ja sobie przyciągnęłam. Bo właśnie po wielu miesiącach, obserwacjach, rotacjach i eliminacji różnych produktów z i tak już beznabiałowej i bezglutenowej diety mojej córki znaleźliśmy póki co jednego winowajcę problemów, a mianowicie jajo. Jaja to było coś, bez czego ja sobie nie wyobrażałam gotowania. A teraz stawiam czoła wyzwaniu, jakie postawiło przede mną życie i próbuję, próbuję, próbuję. I powiem Wam, że się da i to pysznie. Na pierwszy ogień poszły placki, bo jadamy je przynajmniej raz w tygodniu na śniadanie. Przepisy na placki bez jajek można znaleźć, ale w większości znajdują się banany. Ja przestałam je jeść, Dalia ich nigdy nie jadła. A dlaczego możecie przeczytać tutaj. Wydedukowałam, że pełnego skrobi banana można zastąpić batatem i tak też zrobiłam. Wyszły z tego pyszne placki, które można usmażyć lub upiec w piekarniku. Są sycące, naturalnie słodkie, po prostu pycha!

wegańskie-placki-z-batatów-bez-glutenu-bez-jajka

Składniki na około 14 sztuk:

500 g batatów (u mnie dwa małe)

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

1 i 1/2 szklanki wody

1 łyżka mąki lnianej (odtłuszczone siemię)

szczypta sody

1 łyżeczka soku z cytryny

cynamon

Przygotowanie:

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze lub w wodzie. Następnie dobrze rozgniatamy je widelcem i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto ma dosyć gęstą konsystencję. Placki możemy smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Te na zdjęciu są z piekarnika (200 stopni około 10 minut), ale część ciasta usmażyłam. Obie wersje były pyszne, ale ta piekarnikowa dużo szybsza:)



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *