Sałatka z pomidorów i porzeczek


Ostatnio dni mi tak szybko mijają, że jeszcze lato się nie zaczęło, a ja już czuję się jakby miała zaraz być jesień. W słoikach mam już zamknięte kilkanaście kilogramów truskawek i klika kilogramów czereśni. A dziś dostałam agrest , który poleży sobie do jutra, bo doba jest dla mnie zdecydowanie za krótka, nie mogę się wyrobić. Dlatego wpadłam tu tylko na chwilkę podzielić się z Wami orzeźwiającą, słodko-kwaśną sałatką z pomidorów i porzeczek, które właśnie dojrzały. Kawałek pieczywa do tego i mamy pełnię szczęścia.

sałatka-z-pomidorów-i-czerwonych-porzeczek-wegańska

Składniki:

2 żółte pomidory

2 czerwone pomidory

garść czerwonych porzeczek

kilka listków mięty

garść listków koperku

świeżo mielony pieprz

Dressing:

1 łyżeczka miodu/melasy/syropu z agawy

2 łyżeczki musztardy

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Miętę i koperek drobno siekamy. Składniki na dressing dokładnie ze sobą łączymy chwilę mieszając.Wszystko umieszczamy w misce i zalewamy dressingiem.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *