Zboża mają działanie prozapalne, warto więc ograniczyć je w swojej diecie. Ja robię to niestety z konieczności, bo mam małego, bardzo wrażliwego człowieka w domu, ale z drugiej strony dzięki temu mam okazję do nauki czegoś innego. Okazję do wypróbowywania innych opcji i do kombinowania w stylu „co by tu dodać, żeby to wszystko miało ręce i nogi”. Czasem wyjdzie, a czasem nie. Tym razem jednak wyszło bardzo dobrze. Placki są miękkie, puszyste, a z domową śmietaną kokosową, jagodami i miodem były po prostu przepyszne!
Składniki:
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanka mąki żołędziowej
3 jaja
1 łyżka łuski babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego (odtłuszczonego)
2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
nieco ponad szklanka domowego mleka kokosowego przepis tutaj lub innego mleka czy wody
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Jajka rozkłócamy rózgą, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dobrze je ze sobą łączymy. Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce ciasta, rozsmarowujemy je na kształt placka i smażymy z obydwu stron. Podajemy ze śmietanką kokosową i sezonowymi owocami.