Rezygnacja z nabiału wcale nie musi równać się rezygnacji z wielu pysznych dań. Chłodnik na przykład to danie typowo nabiałowe, ale równie łatwo można przygotować jego wersję roślinną. Jest bardzo prosty, a orzeźwia jak nic innego. Dawno moja córka nie zajadała się zupą, a dziś poprosiła o dodatkową porcję. Naprawdę polecam spróbować tego smaku.
Składniki na 4 porcje:
1/2 litra bulionu warzywnego
1 pęczek botwinki
100 g blanszowanych migdałów
200 ml przefiltrowanej/źródlanej wody
2 garście kiszonych rzodkiewek
woda z kiszonych rzodkiewek
pieprz
świeży koperek
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odcedzamy, zalewamy 200 ml przefiltrowanej wody i blendujemy w blenderze kielichowym. Gotowe mleko migdałowe przecedzamy przez gazę lub tetrę dobrze odciskając. Resztki migdałów należy zjeść 🙂 Do bulionu dodajemy drobno posiekane łodygi botwinki i gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy pokrojone liście i jeszcze chwilę gotujemy. Wywar studzimy. Do bulionu warzywnego dodajemy mleko migdałowe, kiszone rzodkiewki i doprawiamy wodą z kiszenia rzodkiewek oraz pieprzem. Sól moim zdaniem jest zbędna.Podajemy z dużą ilością świeżego koperku.