Warzywniaki pełne warzyw!Nareszcie! A wiadomo, że jak jest dużo to nie doceniamy tego tak bardzo jak wtedy, gdy jest mało. Często wyrzucamy cenne części warzyw, a moglibyśmy zrobić z nich fantastyczne rzeczy. Chciałam zwrócić Waszą uwagę przede wszystkim na natki młodych warzyw. Nie marnujcie ich! Ich wartości odżywcze często są większe niż preferowanych przez nas korzeni. Warto przygotować z nich np. pesto, które ze względu na czosnek i oliwę może bardzo długo stać w lodówce, a jest świetnym dodatkiem do wiosennych, lekkich sałatek, makaronów czy kanapek. Naprawdę dobrze jest mieć taki słoiczek pod ręką. Trochę świeżych warzyw, łyżeczka pesto i mamy zdrowy posiłek. Liście kalarepy są jednymi z moich ulubionych. Charakteryzują się bardzo łagodnym smakiem, więc jeśli nie smakowało Ci pesto z natki rzodkiewki to spróbuj pesto z liści kalarepy! Pycha!
Składniki:
liście z 1 dużej kalarepy (bez łodyg)
1 łyżeczka płatków drożdżowych
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki migdałów
3/4 szklanki oliwy extra virgin najlepiej niefiltrowanej
1 ząbek czosnku
pieprz
sól kłodawska
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze z ostrzem w kształcie litery S i zblendować na pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.