Bezglutenowe kruche bułeczki faszerowane porem, botwinką i pokrzywą


Połowa maja za nami, za chwilę będzie można zbierać kwiaty czarnego bzu, a pokrzywy zaczną kwitnąć, dlatego spieszę z ostatnim w tym sezonie przepisem z dodatkiem liści młodej pokrzywy. I to nie byle jakim przepisem! Bezglutenowe, kruche bułeczki bez dodatku drożdży. Miały to być drożdżówki, ale do ostatniej chwili się wahałam i stwierdziłam, że jednak nie chcę by córka jadła zaburzające florę jelitową drożdże i tak powstała zdrowsza wersja czyli bułeczki na sodzie. To była pierwsza w życiu buła mojej 16-miesięcznej córki i baaardzo jej smakowała. Farsz jest przepyszny, a ciasto fajnie kruche o lekko słodkim posmaku mąki kasztanowej. Idealne do zabrania na piknik czy wycieczkę.

bezglutenowe-bułeczki-faszerowane-botwinką-porem-i-pokrzywą-bez-drożdży

Składniki na 10 bułeczek:

150 g mąki z tapioki

150 g mąki gryczanej

100 g mąki kasztanowej

100 g płynnego masła klarowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody

2 jajka

1 łyżka soku z cytryny

Farsz:

1 pęczek botwinki

1 por (biała część)

4 garście listków pokrzywy

1 ząbek czosnku

masło klarowane do smażenia

1 łyżeczka płatków drożdżowych

pieprz

sól

białko do posmarowania wierzchu bułek

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni smażymy drobno posiekane łodygi botwinki, gdy zmiękną dodajemy pokrojonego pora, ząbek czosnku, a na koniec posiekane liście botwinki i pokrzywę. Chwilę smażymy i doprawiamy pieprzem, solą i płatkami drożdżowymi. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól, jajka i roztopione masło klarowane, następnie porządnie wyrabiamy ciasto ręką starając się je dobrze napowietrzyć. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz zagniatamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po dużej łyżce ciasta i palcami ugniatamy każdą porcję by powstał gruby na około 1 cm placek. Na sam środek każdego „placka” nakłądamy dużą łyżkę farszu i zawijamy boki ciasta na farsz formując bułeczki. Ciasto jest tłuste i bardzo dobrze daje się formować. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem jajka i pieczemy około 20 minut.



Related Posts

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *