Bataty pieczone z porem i pokrzywą


Dodaję pokrzywy do wszystkiego, a ciągle mam ich spory zapas w lodówce. Bardzo się cieszę, że mama zaopatrzyła mnie tak porządnie. Obiecałam Wam przecież, że będą przepisy z pokrzywą. Tym razem również proste i szybkie danie, ale naprawdę pełne smaku! Chrupiąca pokrzywa, mięsiste bataty i słodki, smażony por- to bardzo dobra kompozycja.

Bataty-pieczone-z-porem-i-pokrzywą

Składniki:

1 średni batat

1 por (biała część)

4 garście listków pokrzywy

masło klarowane/olej kokosowy

1/3 łyżeczki rozmarynu

pieprz

sól

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Batata obieramy, kroimy na ćwiartki i smarujemy dokładnie masłem klarowanym/olejem, oprószamy solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane/olej i smażymy pokrojonego w plastry pora. Następnie dodajemy rozmaryn, liście pokrzywy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Smażonego pora wykładamy na bataty i pieczemy około 25-30 minut aż bataty będą miękkie.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *