Dodaję pokrzywy do wszystkiego, a ciągle mam ich spory zapas w lodówce. Bardzo się cieszę, że mama zaopatrzyła mnie tak porządnie. Obiecałam Wam przecież, że będą przepisy z pokrzywą. Tym razem również proste i szybkie danie, ale naprawdę pełne smaku! Chrupiąca pokrzywa, mięsiste bataty i słodki, smażony por- to bardzo dobra kompozycja.
Składniki:
1 średni batat
1 por (biała część)
4 garście listków pokrzywy
masło klarowane/olej kokosowy
1/3 łyżeczki rozmarynu
pieprz
sól
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Batata obieramy, kroimy na ćwiartki i smarujemy dokładnie masłem klarowanym/olejem, oprószamy solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane/olej i smażymy pokrojonego w plastry pora. Następnie dodajemy rozmaryn, liście pokrzywy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Smażonego pora wykładamy na bataty i pieczemy około 25-30 minut aż bataty będą miękkie.