Czasami na diecie bezmlecznej wraca tęsknota za twarożkiem. Szczególnie teraz. Wiosenny twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem to jest to, na co czeka się całą zimę. Twarożek z migdałów jest dobrym substytutem tego przysmaku. A ponieważ rozpoczął się sezon na pokrzywę, która jest prawdziwą bombą witaminową polecam Wam właśnie ten dodatek. ‚Twarożek’ jest delikatny i pyszny.
Składniki:
90 g całych migdałów
2 łyżki oliwy najlepiej niefiltrowanej
3 łyżki wody
2 garście liści pokrzywy
1 kłącze bluszczyka kurdybanka
1 łyżeczka płatków drożdżowych
pieprz
sól
Przygotowanie:
Migdały zalewamy przefiltrowaną wodą i odstawiamy na noc. Rano je odcedzamy. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Sparzoną pokrzywę i liście kurdybanka drobno siekamy. W pojemniku blendera umieszczamy namoczone migdały, kurdybanka, pokrzywę, oliwę, wodę i płatki drożdżowe. Wszystko blendujemy. Doprawiamy twarożek solą i pieprzem.