Twarożek z migdałów z pokrzywą i kurdybankiem


Czasami na diecie bezmlecznej wraca tęsknota za twarożkiem. Szczególnie teraz. Wiosenny twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem to jest to, na co czeka się całą zimę. Twarożek z migdałów jest dobrym substytutem tego przysmaku. A ponieważ rozpoczął się sezon na pokrzywę, która jest prawdziwą bombą witaminową polecam Wam właśnie ten dodatek. ‚Twarożek’ jest delikatny i pyszny.

wegański-twarożek-migdałowy-z-pokrzywą-i-kurdybankiem

Składniki:

90 g całych migdałów

2 łyżki oliwy najlepiej niefiltrowanej

3 łyżki wody

2 garście liści pokrzywy

1 kłącze bluszczyka kurdybanka

1 łyżeczka płatków drożdżowych

pieprz

sól

Przygotowanie:

Migdały zalewamy przefiltrowaną wodą i odstawiamy na noc. Rano je odcedzamy. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Sparzoną pokrzywę i liście kurdybanka drobno siekamy. W pojemniku blendera umieszczamy namoczone migdały, kurdybanka, pokrzywę, oliwę, wodę i płatki drożdżowe. Wszystko blendujemy. Doprawiamy twarożek solą i pieprzem.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *