Moja babcia każdej Wielkanocy serwuje sałatkę z grubo siekanych jajek, białej kiełbasy i chrzanu. Nigdy jej nie jadłam, bo kiedyś nie cierpiałam chrzanu, a potem jak już się z nim polubiłam to przestałam jeść mięso. Jednak jak ktoś kazałby mi wymienić dania kojarzące się z Wielkanocą w mojej rodzinie to na pewno wymieniłabym między innymi tę sałatkę. W tym roku przygotowałam jej wegetariańską wersję, prostą i pyszną. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na wykorzystanie nadmiaru pisanek, to polecam przerobić je właśnie na tę sałatkę.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 mała czerwona cebula
1 garść rzeżuchy
2 łyżki oliwy z oliwek najlepiej niefiltrowanej
2 łyżeczki chrzanu (bez mleka w składzie)-mój był dosyć łagodny
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
sól
Przygotowanie:
Jajka kroim w dużą kostkę, cebulę w pióra. Rzeżuchę grubo siekamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i chrzanem, dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem.