Sałatka jajeczna z rzeżuchą i chrzanem


Moja babcia każdej Wielkanocy serwuje sałatkę z grubo siekanych jajek, białej kiełbasy i chrzanu. Nigdy jej nie jadłam, bo kiedyś nie cierpiałam chrzanu, a potem jak już się z nim polubiłam to przestałam jeść mięso. Jednak jak ktoś kazałby mi wymienić dania kojarzące się z Wielkanocą w mojej rodzinie to na pewno wymieniłabym między innymi tę sałatkę. W tym roku przygotowałam jej wegetariańską wersję, prostą i pyszną. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na wykorzystanie nadmiaru pisanek, to polecam przerobić je właśnie na tę sałatkę.

sałatka-jajeczna-z-rzeżuchą-i-chrzanem

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 mała czerwona cebula

1 garść rzeżuchy

2 łyżki oliwy z oliwek najlepiej niefiltrowanej

2 łyżeczki chrzanu (bez mleka w składzie)-mój był dosyć łagodny

1 łyżeczka soku z cytryny

pieprz

sól

Przygotowanie:

Jajka kroim w dużą kostkę, cebulę w pióra. Rzeżuchę grubo siekamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i chrzanem, dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem.



Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *