Jajka faszerowane w skorupkach z musztardą i jarmużem


Każdy dzień jest inny, przynosi nowe doświadczenia i emocje. Przy małym dziecku czas płynie zdecydowanie szybciej i czasami skrzętnie przygotowany plan działania trudno jest wdrożyć w życie. I tak jest z moimi wielkanocnymi przepisami w tym roku. Zaplanowałam sobie kilka rzeczy, ale zwyczajnie nie mam siły siedzieć po nocach, dlatego nie wiem ile przepisów uda mi się opublikować na blogu. Póki co mam dla Was przepis na moje ulubione jajka faszerowane podawane w skorupkach. Bardzo lubię ten sposób przygotowywania jajek za to, że dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek musztardy nadaje im wyrazistego charakteru.

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-musztardą-i-jarmużem

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

1 garść sparzonego jarmużu

1 mała cebula

2 łyżeczki musztardy delikatesowej

1 łyżka płatków drożdżowych

masło klarowane

mąka (użyłam gryczanej)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Jajka przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy jajko ze skorupki i umieszczamy w misce. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym. Jarmuż drobno siekamy. Jajka rozcieramy widelcem, dodajemy podsmażoną cebulę, posiekany jarmuż, musztardę, płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wkładamy z powrotem do skorupek, obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym aż się przyrumienią. Podajemy na ciepło.


 


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *