Sałatka z mango i papryki


Moje ukochane święta wielkanocne tuż tuż, więc spieszę z pomysłami na oryginalne dania. Lekkie sałatki i jajka na milion sposobów to jest to, co lubię najbardziej, dlatego już na samą myśl o świątecznym śniadaniu przebieram nogami. Wielkanocny stół musi być pyszny i kolorowy, w co idealnie wpasowuje się sałatka z mango. Jest soczysta, lekka i idealnie komponuje się z rzeżuchą, jajkami, a nawet chrzanem. Można ją podać także jako surówkę do obiadu (mój mąż zjadł ją do mięsa i był zadowolony). Najlepiej przygotować ją tuż przed śniadaniem i zjeść tego samego dnia, by nie straciła smaku i chrupkości.

sałatka-z-mango-i-papryki

Składniki:

1 spiczasta czerwona papryka (jest słodsza od zwykłej papryki i lepiej tu pasuje)

1 dojrzałe mango

1/2 pęczka koperku

1 szalotka

2 łyżki wody z kiszonej papryki (opcjonalnie łyżka soku z cytryny lub octu winnego)

1 łyżka oliwy

1/2 łyżeczki sumaku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Wszystko drobno siekamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.


 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *