Sałatka z pieczonego pasternaku i granatu


Luty to ciężki miesiąc dla trawożerców, tęsknota za zielskiem jest tak ogromna, że na spacerze wypatruję już tylko zielonych źdźbeł trawy. Ale luty nie musi być smutny i nudny! Mój sposób na korzenie zimą to łączenie ich z granatem i zieloną natką pietruszki. Do tego dużo czosnku wzmacniającego odporność tak ważną o tej porze roku. Zdrowo i pysznie!

sałatka-z-pieczonego-pasternaku-z-granatem

Składniki na 2 porcje:

3 duże korzenie pasternaku

1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego

1 owoc granatu

1 pęczek natki pietruszki

sumak

Dressing:

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki niefiltrowanej oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pasternak obieramy i kroimy w słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, pasternak nacieramy olejem kokosowym lub masłem klarowanym , pieczemy ok. 25 minut. Granata przekrawamy na cząstki i wyciągamy pestki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na talerze nakładamy upieczony pasternak, pestki granatu, natkę pietruszki, wszystko polewamy dressingiem i obficie posypujemy sumakiem.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *