Jajka zapiekane w warzywach


Jajka to podstawowy produkt w mojej lodówce. W tym tygodniu z powodu imprezy roczkowej Dalii padł rekord, bo przerobiłam prawie 100 jajek w 7 dni! Normalnie zjadamy około 50 jajek tygodniowo. Cała nasza rodzina uwielbia jajka i to w każdej postaci. Osobiście uważam, że są one bardzo ważne w diecie bezmięsnej, gdyż jest to czyste białko i tłuszcz, bez dużej ilości węgli jak to jest w przypadku białek roślinnych np.  strączków, co dla osób walczących o szczupłą sylwetkę jest bardzo ważne. A ponieważ zjadamy ich tak dużo muszę co chwilę wymyślać nowe dania, bo przecież ile można jeść jajecznicę czy omlety? Pieczone warzywa zapiekane z jajkami, posypane orzechami i migdałami z dodatkiem płatków drożdżowych to posiłek pełen wartości odżywczych. W dodatku jest to uniwersalne danie, które można serwować na śniadanie, obiad lub kolację.

jaja-zapiekane-w-warzywach-szakszuka-warzywna

Składniki na 3-4 porcje:

1 łodyga brokułu

1/2 dużego selera

1 duża marchewka

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka masła klarowanego

szczypta słodkiej papryki

szczypta mielonej kozieradki

5 jaj

1 łyżka orzechów laskowych

1 łyżka migdałów

szczypta płatków drożdżowych

natka kolendry bądź pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie: 

Łodygę brokuła, seler i marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy masło klarowane i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 160 wbijamy na warzywa jajka i zapiekamy tak by białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Orzechy i migdały mielimy w młynku i posypujemy nimi zapieczone jaja. Całość oprószamy jeszcze pieprzem, solą i szczyptą płatków drożdżowych. Posypujemy zieloną natką.



Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *