Boczniaki w zalewie pomidorowo-octowej


Nie ma wegetariańskich/wegańskich świąt bez boczniaków a’la śledzie. Można je przyrządzić na milion sposobów analogicznie jak zwyczajne śledzie. Ja uwielbiam boczniaki w każdej postaci, bo są przepyszne. Mogą być po grecku, pod farszem porowo-pietruszkowym, smażone, pieczone, no po prostu każde! Męża jakoś nigdy specjalnie bocznikami nie karmiłam, w zasadzie to sama nie wiem czemu. Ostatnio jednak podjadł mi kilka i widziałam, że mu smakowały. A ponieważ uwielbia on pieczarki w zalewie octowej stwierdziłam, że takie boczniaki też mu posmakują. No i posmakowały. Wcina aż mu się uszy trzęsą! A więc boczniaki a’la śledzie nie są tylko dla wegetarian/wegan- są dla wszystkich! To naprawdę fajne danie nawet na tradycyjne wigilijne stoły. W końcu to przecież tylko marynowane grzybki.

boczniaki-w-zalewie-pomidorowo-octowej

Składniki na 1 mały słoik:

250 g boczniaków

czubryca czerwona

pieprz

sól

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

masło klarowane( po schłodzeniu będą pływać tłuste oka, ale unikam używania olejów roślinnych (poza kokosowym, ale on też tężeje) w wysokich temperaturach, dlatego wybrałam masło klarowane, oka mi nie przeszkadzają)/olej roślinny

Zalewa:

1/4 szklanki octu

1/4 szklanki passaty pomidorowej

1 szklanka wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 szalotka

Przygotowanie:

Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek na mniejsze cząstki. Boczniaki umieszczamy w misce i natłuszczamy masłem klarowanym (po schłodzeniu w zalewie będą pływać tłuste oka) lub olejem roślinym, oprószamy solą, pieprzem i czubrycą czerwoną. Tak przygotowane boczniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do średniej wielkości słoika wrzucamy liście i ziele angielskie oraz przekładamy upieczone boczniaki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, passatą, solą, cukrem i pokrojoną w plasterki szalotkę. Zalewę gotujemy około 5 minut, a następnie gorącą zalewamy boczniaki. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki przynajmniej na noc by się „przegryzły”.


Related Posts

Makaron z sosem z boczniaków i pomidorów

Makaron z sosem z boczniaków i pomidorów

Szybki makaron to doskonały pomysł na obiad czy kolację, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłku. Ostatnio najczęściej wybieram makarony białkowe, które stały się bardzo łatwo dostępne. Białko w diecie roślinnej zawsze jest mile wdziane. Do tego pomidory, czosnek, boczniaki i mamy wspaniały, […]

Farinata z boczniakami, pomidorkami i szparagami

Farinata z boczniakami, pomidorkami i szparagami

Mam wrażenie, że ostatnio popadłam w jakąś jedzeniową rutynę. Ciągle to samo. Wzięłam się więc za siebie, żeby trochę urozmaicić to nasze codzienne menu i przygotowałam na obiad farinatę z zielonymi szparagami, boczniakami i kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Farinata jest bardzo prosta w wykonaniu, a ta […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *