Sałatka z buraków z żurawiną i orzechami


Buraki w grudniu królują na stołach, nie tylko w święta. Można je jeść pieczone, gotowane, kiszone, na ciepło, na zimno. Są doskonałe w zupach, sałatkach, a nawet ciastach. To bomba witaminowa, dlatego jem je bardzo często. Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie też buraków w różnej postaci. Jednym z buraczanych dań będzie ta oto sałatka z orzechami i żurawiną. Słodka dzięki burakom i żurawinie, ostro-kwaśna dzięki dressingowi i do tego chrupiące orzechy! Pycha!

sałatka-z-buraczków-z-żurawiną-i-orzechami

Składniki:

3 ugotowane (w skórce) lub upieczone buraki

2 garście żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1/2 pęczka natki pietruszki

mały kawałek pora (biała część)

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie- podkręcają smak i są zdrowe)

pieprz

sól kłodawska

Sos:

4 łyżki oleju/oliwy (użyłam ryżowego)

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka chrzanu z dobrym składem

2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na nieduże słupki, por w paski, pietruszkę i orzechy siekamy. Dodajemy żurawinę i płatki drożdżowe. Składniki na sos dokładnie łączymy ze sobą i zalewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *