Sałatka z czarną soczewicą i dynią


Ja wiem, że jesień to nie jest czas na zielone sałatki, ale taki pyszny, ekologiczny musztardowiec aż prosił się o zjedzenie w tej postaci. I choć dynia jest warzywem wychładzającym, to soczewica jest już obojętna, a cynamon i masło klarowane są pokarmami rozgrzewającymi, więc myślę, że ogólny bilans tej sałatki jest dodatni. Wspaniała soczewica beluga i cudowny dressing na wodzie po kiszeniu papryki- ummmm… Jeśli jeszcze nie obrzydła Wam dynia to koniecznie spróbujcie.

sałatka-z-musztardowcem-dynią-i-czarną-soczewicą

Składniki:

1 garść liści musztardowca lub rukoli lub innej ulubionej sałaty

4 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy

3 łyżki miąższu z pieczonej dyni ( u mnie Muscat)

szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła klarowanego/oleju kokoswego

pestki dyni

Sos:

1 łyżka wody z kiszenia papryki (lub ogórków)

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka łagodnej musztardy

pieprz

sól

Przygotowanie:

Miąższ z pieczonej dyni przesmażamy na maśle/oleju z dodatkiem cynamonu. Na talerzu układamy liście musztardowca/sałaty, dynię, soczewicę i pestki dyni. Składniki na dressing łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *