Ziemniaki po chłopsku


W końcu udało mi się zrobić zdjęcie jednemu z moich ulubionych jesienno-zimowych dań czyli ziemniakom po chłopsku. W mojej, oczywiście wegetariańskiej wersji. W końcu, bo robię je często od kilku lat od jesieni aż do wiosny i zawsze znikają zbyt szybko by zdążyć je sfotografować. To bardzo skromne i proste danie, ale z pewnością zachwyci każdego! Można je wcinać z surówkami, jajem sadzonym, a mężowi czasem podaję z grillowaną kiełbaską. Najlepiej smakuje, gdy przyrządzamy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków, ale jeśli macie nadmiar z poprzedniego dnia możecie je w ten sposób wykorzystać.

ziemniaki-po-chłopsku

Składniki:

1 duża czerwona cebula

1 duża biała cebula

8 średnich ugotowanych ziemniaków

2 garście jarmużu

pieprz

sól

olej kokosowy/masło klarowane

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra i smażymy aż zmięknie (można od razu dodać sól i pieprz). Listki jarmużu obrywamy ze zgrubiałych łodyżek, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Do cebuli dodajemy jarmuż, smażymy około 1 minuty, a następnie wrzucamy ugotowane ziemniaki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe!


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofta wegetariańska to było jeno z pierwszych wiecie takich egzotycznych dań, które spróbowałam, kiedy wyprowadziłam się z domu. Zakochałam się od razu. Uwielbiam wszelkie jej wersje: z kapusty, cukinii, kalafiora, ale do tej ziemniaczano-paprykowej mam szczególny sentyment. Właśnie to danie wybierałam najczęściej w popularnym barze […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *