Muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem


Weekendy są super, bo odkąd nie chodzę do pracy mogę je spędzać razem z rodziną i nigdy nie jestem przed lub po nocce. To naprawdę cudowne uczucie! Weekendy są też super dlatego, że śniadanie może być trochę później niż zwykle (chociaż moja córa  i tak na co dzień wstaje późno). W sobotę i niedzielę jednak, gdy mąż zajmuje się Dalią ja mogę spokojnie przygotować pyszne śniadanie dla całej naszej trójki. I wtedy właśnie serwuję m.in. jajeczne muffiny z warzywami zamiast szybkiej jajecznicy czy jajek sadzonych. Do tej pory zawsze duszone warzywa zalewałam rozkłóconymi jajkami i muffiny zawsze opadały po wyjęciu z piekarnika. Tym razem dodałam do nich niewielką ilość ugotowanej kaszy jaglanej i po wyjęciu z piekarnika nie opadły nawet o milimetr. W dodatku w wersji z cebulą i jarmużem są naprawdę przepyszne!

Składniki na 6 sztuk:

4 jaja

2 małe cebule

garść jarmużu

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

masło klarowane do smażenia

pieprz

sól himalajska/kłodawska

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w gruba kostkę i smażymy na maśle, gdy zmięknie dodajemy jarmuż i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Do foremek na muffinki umieszczonych w specjalnej blaszce do pieczenia muffinów nakładamy podsmażoną cebulę z kaszą i jarmużem (max. do połowy wysokości), a następnie wlewamy jajka. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *