Ziemniaki smażone z papryką i fasolką szparagową


Przeglądając swoje dotychczasowe przepisy opublikowane na blogu z przykrością stwierdziłam, że nie ma tu żadnych z moich ukochanych smażonych ziemniaków. A mam takich kilka rodzajów. Smażone ziemniaki z duszonymi warzywami to danie, które nigdy mi się nie nudzi. Nawet, gdy już zjem obiad, a trochę jeszcze zostanie na patelni to wyjadam tak długo dopóki nic nie zostanie. Do smażonych ziemniaków obowiązkowo podaję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw można też podać je z sadzonym jajkiem, a mięsożercom zaserwować np. z kotletem. Proste i bardzo uniwersalne danie. W dodatku to świetny sposób na pozostałe z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki. Bierzcie przepis i dzielcie się nim z innymi!:)

ziemniaki-ze-smażoną-papryką-fasolką-szparagową-i-cebulą

Składniki:

1 i 1/2 czerwonej papryki

1 czerwona cebula

1 garść żółtej fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

olej kokosowy

pieprz

sól himalajska i kłodawska

do podania świeże zioła: koperek, natka pietruszki, mięta

Przygotowanie:

Rozpuszczamy olej na patelni, następnie dodajemy przyprawy i paprykę pokrojoną w paski. Czosnek rozgniatamy i wraz z pokrojoną na większe kawałki fasolką oraz cebulą pokrojoną w pióra dorzucamy do podsmażonej papryki. Smażymy przez chwilę, a następnie przykrywamy przykrywką i dusimy aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki, chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżymi ziołami i gotowe.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *