Carpaccio z kalafiora


Kalafior to niesamowicie pyszne warzywo dające mnóstwo kulinarnych możliwości. Do tej pory jednak nie wpadłam na pomysł  by zrobić z niego carpaccio!Bardzo lubię surowy, chrupiący kalafior więc z pewnością zrobię to danie jeszcze kilka razy póki sezon trwa.  Carpaccio z kalafiora smakuje wybornie, a dodatkowo jest dietetyczne i zdrowe.

carpaccio-z-kalafiora

Składniki:

1/4 kalafiora

1 ząbek czosnku

2 łyżki uprażonych pestek dyni

2 łyżki oleju lnianego

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki wody

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól himalajska bądź kłodawska

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Kalafior zalewamy wrzątkiem i na chwilę odstawiamy. Następnie kroimy kalafior na cienkie plastry. Plastry uda się uzyskać tylko z tych części, gdzie różyczki łączą się z łodygami. Resztę można wykorzystać do sałatki. Najlepszy efekt byłby przy użyciu krajalnicy, ale jeśli nie macie możecie tak jak ja użyć ostrego noża. Olej lniany mieszamy z wodą i octem jabłkowym, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól. Plastry kalafiora zalewamy dressingiem  i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem carpaccio posypujemy pestkami dyni, natką pietruszki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *