Makaron z sosem z pieczonej dyni i papryki


Ciężkie czasy ostatnio u mnie nastały, bo moja córcia w kuchni szybko się nudzi, zdecydowanie woli jak z nią siedzę na podłodze, a nie stoję przy garnkach. Obiady staram się więc podszykować dzień wcześniej wieczorem, a potem tylko raz, dwa i gotowe. I tak wczoraj wieczorem upiekłam dynię i paprykę, a dziś je tylko szybko zblendowałam, doprawiłam i ugotowałam makaron. Tym razem próbowałam makaronu z gryki i batatów-pycha! Jest lepszy od mojego poprzedniego faworyta z czarnego ryżu. Naprawdę warto spróbować.

makaron-z-sosem-z-pieczonej-dyni-i-papryki

Składniki na 2 porcje:

1 średni kawałek dyni zwyczajnej

1 czerwona papryka

1 opakowanie makaronu u mnie gryczano-batatowy

olej kokosowy do smażenia

1 ząbek czosnku

szczypta ostrej papryki

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki suszonego koperku

sól himalajska bądź kłodawska

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazdo nasienne. Dynię wraz z papryką umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut (250 stopni). Po upieczeniu zaparzamy paprykę przykrywając ją folią aluminiową. Następnie obieramy paprykę i dynię ze skóry, a potem blendujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy czosnek i przyprawy, chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie dodajemy do sosu i mieszamy. Przed podaniem oprószyłam makaron świeżo mielonym pieprzem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *