Spędzając ostatnie dwa tygodnie w rodzinnym domu mogłam wreszcie sięgnąć po chwasty, które bardzo lubię! Niestety odwykłam od gotowania w kuchni mojej mamy, niczego nie mogę tam znaleźć, nie mam swoich naczyń, przypraw i generalnie trudno mi tam tworzyć, dlatego wracam do Was z jednym jedynym prostym przepisem na pyszną sałatkę z kolorowych pomidorów i popularnego chwastu żółtlicy owłosionej. Zjedzona na trawie z pajdą chleba gryczanego z masłem- miodzio!
Składniki:
3 żółte pomidory lima
1 czerwony pomidor
1/2 pęczka koperku
pęczek żółtlicy owłosionej
sos:
1 łyżeczka tahini
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu/syropu z agawy
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plastry. Z żółtlicy obrywamy kwiatki i listki, wszystkie składniki układamy na talerzu. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy nim sałatkę. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.