Smażona fasolka szparagowa z marchewką na ostro


Fasolka szparagowa to obowiązkowy dodatek do obiadu w sezonie letnim! Osobiście nie lubię mrożonej fasolki, szczególnie zielonej, dlatego jadam ją tylko latem. Kiedy znudzi mi się taka z wody to kombinuję i powstają takie fantastyczne przepisy. Tą przystawką zachwycał się nawet mój mąż, który jeśli chodzi o warzywa jest baaardzo wybredny. Fasolka jest mocno czosnkowa, lekko pikantna, z ziołową nutą. Pycha!

smażona-fasolka-szparagowa-na-ostro

Składniki:

4 marchewki

ok. 300 g zielonej fasolki szparagowej

olej kokosowy do smażenia

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki harrisy

1/2 łyżeczki suszonego koperku

1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

sól

Przygotowanie:

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną marchew, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dorzucamy fasolkę, przykrywamy przykrywką i dusimy aż fasolka zmięknie co jakiś czas mieszając.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *