Ponieważ po raz kolejny kupiłam średnio świeże jagody postanowiłam je wykorzystać w cieście. Jak zwykle bardzo szybkim w przygotowaniu. Od jakiegoś czasu stosuję w kuchni tylko surowe, nieprzetworzone kakao. Nie jest ono tak gorzkie jak to palone i bardzo, ale to bardzo mocno smakuje prawdziwą czekoladą. Co do wartości odżywczych to oczywiście nie ma co porównywać do kakao przetworzonego- surowe jest mega zdrowe!Ciacho jest mega czekoladowe w smaku, kleiste jak typowe brownie, a do tego jeszcze pełne jagód i daktyli. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
Składniki na kwadratową blachę:
6 jaj
125 g miękkiego masła
1/3 erytrolu
1 szklanka suszonych daktyli
6 łyżek SUROWEGO kakao
1 szklanka mąki kasztanowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
200 g jagód
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Jaja ucieramy z masłem i erytrolem, następnie dodajemy mąkę, wiórki i surowe kakao i chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy odcedzone daktyle i jagody, mieszamy łyżką i wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.