Czasem nachodzi mnie ochota na domową pizzę, ale gdy nie mam zbyt wiele czasu na duszenie warzyw i robienie sosów wybieram wersję znacznie szybszą czyli pizzerki. Zamiast sosu koncentrat pomidorowy, na wierzch możemy położyć to, co lubimy, ja wybrałam pomidora i czosnek niedźwiedzi. Ciasto za sprawą mąki kasztanowej ma ciekawy, lekko słodkawy smak, a gorące, polane oliwą z listkami świeżej bazylii to po prostu pychota!
Składniki na 6 sztuk:
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki gryczanej
100 g mąki kasztanowej
3,5 g suchych drożdży
2 jaja
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody
ok. 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1-2 pomidory malinowe
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników wraz z jajkami i wodą. Mieszamy łyżką by wszystko się połączyło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po porcji ciasta, a następnie każdą pizzerkę smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, nakładamy kilka plastrów pomidora i obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nawet na drugi dzień koniecznie po uprzednim podgrzaniu w piekarniku smakują wspaniale!