Zupa brzoskwiniowa z biszkoptowymi grzankami o smaku cynamonu


Lato nas nie rozpieszcza dlatego warto rozpieszczać się samemu na przykład słoneczną, brzoskwiniową zupą. Zupa niezwykle prosta, ale najważniejszą rolę odgrywają tu grzanki przyrządzone z kasztanowego ciasta biszkoptowego, podsmażone na maśle z cynamonem i wiórkami. Taką zupę można śmiało wcinać na śniadanie lub jako lekką przekąskę czy kolację.

Zupa-brzoskwiniowa-z-biszkoptowymi-grzankami-z-cynamonem-bez-glutenu

Składniki na 3 porcje:

6 dojrzałych brzoskwiń

2 szklanki wody

4 goździki

szczypta ziaren wanilii lub ekstraktu

1-2 łyżki erytrolu (opcjonalnie)

Grzanki:

3 jaja

1 łyżka erytrolu

4 łyżki mąki kasztanowej

50 g masła

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, erytrol i na sam koniec mąkę kasztanową. Rozsmarowujemy masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8 minut w 180 stopniach. Brzoskwinie obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z goździkami i wanilią, dodajemy brzoskwinie i chwilę gotujemy. Ewentualnie dosładzamy. Upieczony biszkopt kroimy w równą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i wiórki, chwilę smażymy. Dorzucamy kostkę biszkoptową i dokładnie mieszamy by wchłonęła masło. Podajemy z ciepłą lub zimną zupą.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Zupa z czosnkiem i pokrzywą

Zupa z czosnkiem i pokrzywą

Ponieważ od kilku dni poranne mdłości sprawiają, że nie jestem w stanie spędzać czasu w kuchni, a nawet myśleć o gotowaniu z pewnością przez jakiś czas będzie mnie tu bardzo mało. Chciałabym się jednak podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczną zupę na bazie czosnku […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *