Wiosna i lato zawsze przenoszą nas w inny wymiar kulinarny. Tylko wtedy stragany uginają się pod ciężarem świeżutkich, młodych warzyw. A ten smak, ten aromat, który rozchodzi się w kuchni podczas gotowania nawet prostego obiadu- nie do opisania!
Młode marchewki i młoda kapusta to chyba takie wiosenne warzywne królowe! Pyszne królowe! Ja tym razem skupiłam się na marchewkach. Upiekłam je w soku z pomarańczy wraz z żółtą papryką, skórką pomarańczową i orzechami laskowymi. Świetny dodatek do lekkiej sałaty lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
6 młodych marchewek
1/2 małej żółtej papryki
1 pomarańcza
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki orzechów laskowych
świeżo mielony pieprz
sól
natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy i odcinamy oba końce (w górnej części takiej zielonej gromadzą się azotyny, a w dolnej metale ciężkie). Jeśli są różnej grubości to większe przekrawamy. Paprykę kroimy w słupki. Pomarańczę dokładnie czyścimy, sparzamy, a następnie ścieramy odrobinę skórki, z pomarańczy wyciskamy sok. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy marchewki, oprószamy je solą i świeżo mielonym pieprzem, wlewamy sok z pomarańczy i otartą skórkę, dodajemy olej kokosowy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach 20 minut. Orzechy grubo siekamy lub mielimy w młynku. Po upieczeniu posypujemy marchewki posiekanymi orzechami i ewentualnie delikatnie podlewamy wodą, a następnie pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.