Bezglutenowy biszkopt z rabarbarowym curdem


Myślałam, że w tym miesiącu uda mi się opublikować więcej przepisów, ale zmiany pogody, skoki rozwojowe i inne rzeczy uniemożliwiają mi nawet ugotowanie czegoś ciekawego na obiad.Takie uroki macierzyństwa. 🙂 Na szczęście mam dla Was przepis na to pyszne i dawno zjedzone ciasto. Rabarbarowy curd z owsianym biszkoptem. Poezja!

biszkopt-bezglutenowy-z-kremem-rabarbarowym-curdem

Składniki:

Biszkopt:

1/4 szklanki ksylitolu

3/4 szklanki bezglutenowej mąki owsianej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

5 jaj

Rabarbarowy curd:

430 g rabarbaru

4 jaja

2 żółtka

50 g miękkiego masła

8 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, porcjami dodajemy ksylitol, a następnie żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i spuszczamy biszkopt na podłogę, by nie opadł.

Rabarbarowy curd: rabarbar kroimy na kawałki i dusimy pod przykryciem aż zmięknie (można go podlać odrobiną wody, żeby się nie przypalił). Ksylitol mielimy na puder, następnie łączymy go w rondelku z jajkami i żółtkami i całą masę podgrzewamy na małym ogniu cały czas intensywnie mieszając. Następnie dodajemy masło i uduszony rabarbar. Mieszamy intensywnie aż uzyskamy gęsty krem a masa się zagotuje.

Biszkopt przekrawamy na dwie części, każdą z nich nasączamy wodą z sokiem z cytryny, a następnie przekładamy ciasto kremem (między ciastem i na wierzch). Ciasto przechowujemy w lodówce.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *