W niedzielę Wielkanoc! Moje ulubione święta jeśli chodzi o sprawy kulinarne! Jajka w różnych odsłonach i pod różną postacią. U mnie na stole na pewno nie zabraknie jajek faszerowanych w skorupkach, które po prostu uwielbiam! <3 Polecam Wam przepis na jaja z dodatkiem grzybów i koperku. Najlepsze gorące, takie prosto z patelni!
Składniki:
4 jaja ugotowane na twardo
3 łyżki suszonych grzybów
pęczek koperku
szczypta mielonej kozieradki
1 łyżeczka masła
pieprz
sól
2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy za pomocą łyżeczki żółtka oraz białka. Skorupki zostawiamy. Grzyby namaczamy wcześniej w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości, a po wystudzeniu drobno siekamy. Jaja rozcieramy widelcem wraz z masłem, grzybami i posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem. Skorupki jaj faszerujemy przygotowaną masą, wierzch „zanurzamy” w mące owsianej bez glutenu i smażymy na maśle klarowanym na rumiany kolor. Podajemy na ciepło.