Pieczywo owsiano-gryczane


Od momentu urodzenia córki nie mam czasu na pieczenie chlebów tradycyjnych, zresztą nie jestem w stanie zjeść całego bochenka nawet przez tydzień, dlatego takie cienkie pieczywo, które mogę przygotować w 25 minut jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Taka porcja pieczywa wystarcza mi na 2-3 dni (nie jadam dużo), a gdy zabraknie bardzo szybko można przygotować świeżą porcję. Pieczywo jest miękkie, ale gdy rozsmarujemy je cieniej na blaszce lub gdy będziemy piec dłużej otrzymamy chrupką wersję. Chlebek jest idealny do kanapek czy jako dodatek do sałatek i innych dań.

parzone-pieczywo-owsiano-gryczane

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej

1 łyżka łuski babki jajowatej

szczypta soli

3/4 szklanki wrzątku

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:

Mąkę owsianą, łuskę babki jajowatej i szczyptę soli zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Powstanie nam gęste kleiste ciasto, dosypujemy do niego mąkę gryczaną i dolewamy zimnej wody. Dokładnie mieszamy, by powstała gęsta masa. Ciasto rozcieramy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 3 mm grubości. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jeśli ciasto będzie cieńsze lub będziemy je piec dłużej otrzymamy chrupkie pieczywo.


Related Posts

Bezglutenowe kruche bułeczki faszerowane porem, botwinką i pokrzywą

Bezglutenowe kruche bułeczki faszerowane porem, botwinką i pokrzywą

Połowa maja za nami, za chwilę będzie można zbierać kwiaty czarnego bzu, a pokrzywy zaczną kwitnąć, dlatego spieszę z ostatnim w tym sezonie przepisem z dodatkiem liści młodej pokrzywy. I to nie byle jakim przepisem! Bezglutenowe, kruche bułeczki bez dodatku drożdży. Miały to być drożdżówki, […]

Pasta z pieczonego pasternaku, dyni i suszonych pomidorów

Pasta z pieczonego pasternaku, dyni i suszonych pomidorów

Uwielbiam kanapki z pastami warzywnymi, dlatego bardzo ubolewam nad tym, że moje dziecko nadal płacze przy odgłosach blendera, robota kuchennego i innych hałaśliwych sprzętów przez co muszę się ograniczyć w ich tworzeniu. Na ostatnim wegetariańskim festiwalu w Poznaniu udało mi się kupić przepiękny pasternak z […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *