Makaron z pesto to bardzo smaczny i szybki pomysł na obiad czy kolację. W pesto można przemycić rozmaite warzywa oraz pestki i orzechy, a świeży czosnek przestaje być taki straszny:) . Postanowiłam jako podstawę do pesto wykorzystać mojego ulubionego pora i orzechy laskowe. Do pesto wybrałam zdrowy makaron z czarnego ryżu, który uwielbiam, a całość podałam z kokosowymi czipsami i natką selera. Pycha <3
Składniki na 4 porcje:
Opakowanie ulubionego makaronu. U mnie makaron spaghetti z czarnego ryżu.
Pesto:
1/3 szklanki orzechów laskowych
1 łyżka całych migdałów
1 por (biała część)
1 ząbek czosnku
3/4- 1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
pieprz
sól
Do podania: chipsy kokosowe, natka selera
Przygotowanie:
Orzechy laskowe i migdały prażymy na patelni, a następnie obieramy z łupinek. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy. W pojemniku blendera umieszczamy orzechy, migdały, czosnek, usmażony por oraz oliwę. Blendujemy wszystko na gładką masę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi i sokiem z cytryny. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy ugotowany makaron z pesto, wierzch posypujemy chipsami kokosowymi i dekorujemy nacią selera.