Kasza jaglana z burakiem, cykorią, jarmużem i rodzynkami


Witajcie w Nowym Roku! Tym, co wczoraj ostro zabalowali przyda się porządny, treściwy i zdrowy obiad. Kasza jaglana z warzywami to zawsze świetna opcja.  I myślę, że jak spojrzycie na to zdjęcie to nikt nie powie, że zimą nie da się jeść kolorowo i zdrowo. Wszystko co trafiło na patelnię jest albo całoroczne albo zimowe, tak jak jarmuż czy cykoria. Życzę więc zdrowej regeneracji po sylwestrowych szaleństwach i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

kasza-jaglana-z-burakiem-szalotką-cykorią-jarmużem-pieczarkami-i-rodzynkami

Składniki na 2 duże porcje:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

1 mały burak

4 dymki lub 1 średnia cebula

1 cykoria

3-4 duże brunatne pieczarki

1 duża garść sparzonego jarmużu

2 łyżki rodzynek

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

1 łyżeczka tymianku

olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia

pieprz

sól himalajska lub kłodawska

Przygotowanie:

Kaszę prażymy w rondelku, następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Potem odcedzamy i odstawiamy. Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy olej kokosowy/ masło klarowane, dodajemy buraczka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i smażymy na małym ogniu. Szalotki kroimy w półplasterki/ plasterki, dodajemy na patelnię razem z tymiankiem i solą. Gdy cebula zmięknie dodajemy plasterki cykorii, sparzone, posiekane wcześniej rodzynki i rozgnieciony ząbek czosnku. Pod koniec dodajemy pokrojone w plastry brunatne pieczarki, a gdy się uduszą posiekany drobno jarmuż i ugotowaną kaszę jaglaną. Przesmażamy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *