Kofta z dyni i jarmużu


Indyjska kofta w sosie pomidorowym to moje ulubione danie. Uwielbiam wszystkie jej wersje, zarówno tą z ziemniaków, papryki i sera jak i tą z kapusty czy innych warzyw. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i wykorzystałam dostępną już dynię i jarmuż. Do tego obowiązkowo mąka z ciecierzycy, garść przypraw i powstają przepyszne, chrupiące kuleczki, którymi mogę się zajadać od rana do wieczora.

kofta-z-dyni-i-jarmużu

Składniki na około 17 sztuk:

1/4 małej dyni hokkaido lub zwyczajnej (po obraniu około 400 g)

2 garście liści jarmużu

1/2 pęczka natki pietruszki

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka garam masala

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia (tyle by kuleczki były chociaż do połowy w nim zanurzone)

Sos pomidorowy:

190 g koncentratu pomidorowego lub przetartych pomidorów

1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego

1/3 łyżeczki mielonej kolendry

1/2  łyżeczki curry

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)

2 łyżki wiórków kokosowych

pieprz

sól himalajska lub kłodawska

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zasypujemy ją łyżeczką soli i odstawiamy na 0,5 h by puściła wodę. W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, nastepnie dodajemy wiórki kokosowe i podlewamy wodą, mlekiem roślinnym lub jogurtem do uzyskania odpowiedniej dla nas konsysytencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Jarmuż i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do startej dyni wraz z przyprawami i mąką z ciecierzycy (nie odsączamy dyni!). Masę na koftę dokładnie mieszamy by wszystkie składniki się dobrze połączyły. W rondelku rozgrzewamy olej do smażenia, a z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego dobrze je ściskając by się nie rozpadły podczas smażenia. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z sosem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *