Najlepsza sałatka ryżowa


Ostatnia rodzinna uroczystość imieninowa zmusiła mnie do przygotowania bufetu, ale w tradycyjnej formie, bez żadnych udziwnień. Postawiłam więc na sałatki. Oto jedna z nich. Wykorzystałam przepis na sałatkę, którą pamiętam z dzieciństwa, ale nieco ją zmieniłam, bo przepis oryginalny zawierał kukurydzę konserwową, a z tej zrezygnowałam zupełnie, gdyż jest to ziarno modyfikowane genetycznie. Zamiast tego dodałam słodziutkie rodzynki, jabłko i natkę pietruszki. Koniecznie użyjcie ryżu basmati, ponieważ ma on niepowtarzalny aromat i smak, a w dodatku szybciej się gotuje. Do sałatki ukręciłam też swój majonez przez co była naprawdę najlepsza!

sałatka-ryżowa

Składniki:

200 g ryżu basmati

6 jajek

1/2 szklanki rodzynek

1 czerwona papryka

1 mały por ( biała część)

1 jabłko

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki ketchupu

2-3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Jaja gotujemy na twardo. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w drobną kostkę, lekko wyciskamy z niej nadmiar soku. Por kroimy w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce umieszczamy ryż, odsączoną paprykę i rodzynki, skropione sokiem z cytryny jabłko, pokrojone jajka, ketchup i majonez i na końcu doprawiamy do smaku.


Related Posts

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofta wegetariańska to było jeno z pierwszych wiecie takich egzotycznych dań, które spróbowałam, kiedy wyprowadziłam się z domu. Zakochałam się od razu. Uwielbiam wszelkie jej wersje: z kapusty, cukinii, kalafiora, ale do tej ziemniaczano-paprykowej mam szczególny sentyment. Właśnie to danie wybierałam najczęściej w popularnym barze […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *