Na łąkach i w lasach o tej porze roku można znaleźć jeden z najzdrowszych, naturalnych pokarmów- pokrzywę. I choć wiem, że wiele osób krzywi się na samą myśl, że miałoby ją zjeść to naprawdę warto. Pokrzywa dodana np. do pancakes jest prawie niewyczuwalna, a dostarcza nam wielu witamin i przede wszystkim żelaza. Sezon na nią jest niezwykle krótki, bo kwitnąca pokrzywa nie jest już tak smaczna. Warto więc trochę tej dobroci zamrozić.
Składniki na 6 sztuk:
2 jaja
szczypta sody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mąki ryżowej
4 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki ksylitolu
3/4 szklanki wody
2 garści pokrzywy
olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia
Do podania:
mrożone owoce
syrop daktylowy
Przygotowanie:
Jaja ubijamy aż zwiększą swoją objętość, następnie dodajemy suche składniki i wodę. Dokładnie mieszamy. Pokrzywę siekamy wraz z łodyżkami i dorzucamy do ciasta. placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Podajemy z mrożonymi lub świezymi owocami i miodem lub syropem daktylowym.