Nareszcie zakończyłam maraton biegania po sklepach w poszukiwaniu sukienki dla mojej mamy i mogę się podzielić z Wami przepisem na pyszne słodko-ostre curry, które zrobiłam kilka dni temu. Lekko chrupiąca rzepa i miękkie bataty idealnie się komponują. Sycące i rozgrzewające danie na te chłodne, wiosenne dni.
Składniki na 4-5 porcji:
1 biała rzodkiew
3 cebule
2 bataty
200 g boczniaków
1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki
1 pęczek natki pietruszki
masło klarowane/olej kokosowy do smażenia
200 ml mleka kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki łagodnej pasty curry
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
pieprz
sól himalajska/ kłodawska
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski i wszystko podsmażamy. Boczniaki i rzodkiew kroimy w cienkie paski, a następnie dodajemy do cebuli i papryki. Warzywa dusimy aż zmiękną i kolejno dodajemy przyprawy i mleko kokosowe. Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do curry dodajemy bataty i dolewamy tyle wody, aby bataty mogły się ugotować. Gdy zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą do smaku. Podajemy z ryżem bądź solo.