Farinata to tradycyjne i o dziwo bezglutenowe włoskie danie o cudownej kremowej konsystencji i lekko orzechowym smaku. Ze świeżą sałatką stanowi idealne połączenie. Możecie ją przygotować z dowolnymi składnikami i za każdym razem innymi. Na pewno Wam się nie znudzi! Ja postawiłam na moje ulubione boczniaki i podsmażony por. Prosto i pysznie!
Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego/ oliwy
100 g boczniaków
1/2 pora
masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia
1/3 łyżeczki majeranku
świeżo mielony pieprz
sól himalajska
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i łyżkę masła klarowanego/ oliwy i odstawiamy na 1-2 godziny aż napęcznieje. Por kroimy drobno i podsmażamy, gdy zmięknie dodajemy boczniaki, pieprz, sól i majeranek. Piekarnik nagrzewamy do 200 -220 stopni. Naczynie żaroodporne (u mnie kwadratowe) dobrze natłuszczamy masłem klarowanym i wylewamy na nią masę z mąki. Na wierzchu układamy boczniaki i podsmażony por. Pieczemy około 25-30 minut aż farinata będzie złocista.