Farinata z porem i boczniakami


Farinata to tradycyjne i o dziwo bezglutenowe włoskie danie o cudownej kremowej konsystencji i lekko orzechowym smaku. Ze świeżą sałatką stanowi idealne połączenie. Możecie ją przygotować z dowolnymi składnikami i za każdym razem innymi. Na pewno Wam się nie znudzi! Ja postawiłam na moje ulubione boczniaki i podsmażony por. Prosto i pysznie!

Farinata z porem i boczniakami

Składniki:

150 g mąki z ciecierzycy

300 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka masła klarowanego/ oliwy

100 g boczniaków

1/2 pora

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

1/3 łyżeczki majeranku

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i łyżkę masła klarowanego/ oliwy i odstawiamy na 1-2 godziny aż napęcznieje. Por kroimy drobno i podsmażamy, gdy zmięknie dodajemy boczniaki, pieprz, sól i majeranek. Piekarnik nagrzewamy do 200 -220 stopni. Naczynie żaroodporne (u mnie kwadratowe)  dobrze natłuszczamy masłem klarowanym i wylewamy na nią masę z mąki. Na wierzchu układamy boczniaki i podsmażony por. Pieczemy około 25-30 minut aż farinata będzie złocista.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *